afbeelding snel doorgaanJe bent vast een slagvaardig type, net als veel managers. Je hebt duidelijke doelstellingen, je wilt je targets halen, en de kans is groot dat je de kunst van het vertragen onvoldoende beheerst. Je wilt hoogstens even je pas inhouden, om net iets zorgvuldiger je analyse te doen, voordat je de vaart er weer inzet. Dat gevoel herken ik heel goed. Ook ik merk nog wekelijks dat ik toch ‒ ondanks alle ervaring en inzichten ‒ te snel met een oplossing kom en dan onbedoeld het lean leerproces van het team als geheel in de kiem smoor.

Ook ik word dus gedreven door vooruitgang, snelheid en tempo. Tegelijkertijd weet ik dat je veel betere oplossingen krijgt als je meer tijd besteedt aan de analyse. Ik hoor vaak de zin: “Daar heb ik geen tijd voor”. Maar heb je er wel tijd voor om twintig keer iets te repareren of telkens weer nieuwe verbeteroplossingen te bedenken die niet werken? Als je je écht verdiept in een probleem ‒ en jezelf de rust en de tijd gunt om te kijken waar de verspilling zit en wat de beste oplossing is ‒ is het daarna nooit meer een issue en komt het niet meer terug op de agenda. Hoe meer ik dit zelf inzie, hoe gekker ik het bijvoorbeeld vind dat een ziekenhuis ‘even’ een softwarepakket koopt zonder te onderzoeken of het meewerkt aan een beter resultaat voor de patiënt.

Verder lezen? Bestel het boek